E-matrica típusok és díjkategóriák

Ismételni soha nem árt! Néha még a gyakorlott autósok is belekeverednek az autópálya matrica vásárlás rejtelmeibe, összekevernek díjkategóriákat, nincsenek teljesen tisztában a lehetőségekkel. Cikkünkben összefoglaljuk a lényeget, segítünk ismét tisztán látni.
E-matrica típusok és díjkategóriák

Kezdjük a járműkategória fogalmával. A gépjárművek mindegyik valamilyen járműkategóriába sorolódik a „A közúti járművek műszaki megvizsgálásáról szóló 5/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet” alapján. Az adott gépjármű járműkategóriájára vonatkozó információ a forgalmi engedély „J” mezőjében található. Ez a járműkategória szabja meg, az adott autó melyik díjkategóriába tartozik. Ez nagyon nem mindegy, ugyanis úthasználati jogosultságot kizárólag a releváns díjkategória ismeretében vehetünk. Az e-matrica vásárlás gyorsan és könnyen megoldható – csak tudnunk kell, pontosan mit is akarunk beszerezni.

Sőt, ha már fent vagyunk az autopalyamatrica.hu oldalon, az e-matrica vásárláson túl az összes autópálya infó megbízható forrásból a rendelkezésünkre áll. Szánjunk pár percet a legfrissebb hírek és újdonságok, a legfontosabb tudnivalók átfutására!

Díjkategóriák a magyar autópályákon

A matrica vásárlás során először nem az autópálya-matrica típusát kell kiválasztani, hanem a megfelelő díjkategóriát kell eldönteni, és azután jöhet a matrica típusa.

D1 és D1M díjkategória: A motorkerékpár és a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű, a vezetővel együtt legfeljebb 7 személy szállítására alkalmas személygépkocsi és annak pótkocsija tartozik ebbe a díjkategóriába.

D2 díjkategória: Ebbe a díjkategóriába tartozik a legfeljebb 3500 kg megengedett legnagyobb össztömegű, - a vezetővel együtt - 8 vagy 9 személy szállítására alkalmas személygépkocsi. Valamint, ha a gépjármű forgalmi engedélyében, a J (Járműkategória) mezőben N1 besorolás szerepel, akkor az adott jármű – a szállítható személyek számától függetlenül – D2 díjkategóriába tartozik.

Továbbá a 3,5 t feletti személygépjárművek lakóautó, vagy egyéb szállító felépítménnyel minden esetben D2 kategória. Illetve valamennyi olyan gépkocsi, amely egyéb díjkategóriába nem tartozik, és külön jogszabály szerint nem minősül útdíjköteles gépjárműnek.

B2 és U díjkategória: A B2 díjkategóriába tartozik az autóbusz, amely a vezetővel együtt 10 vagy annál több személy szállítására alkalmas. A D2 és a B2 díjkategóriába tartozó járművek által vontatott pótkocsi (utánfutó) tartozik az U díjkategóriába.

Autópálya matrica típusok

Magyarország útdíjköteles szakaszain a következő e-matrica típusok közül választhatunk utazási célunknak megfelelően. Figyelem: ha gyakrabban utazunk, érdemes a hosszútávú – havi, vagy akár éves – konstrukciókat megfontolnunk, hogy ár-érték arányban a legjobb megoldással élhessünk.

A heti (10 napos) autópálya matrica az ország összes fizetős útszakaszára érvényes a vásárló által megjelölt kezdő és további 9 napra, összesen 10 egymást követő naptári napra, a 10. nap 24. órájáig.

A havi autópálya matrica szintén valamennyi útdíjköteles szakaszon használható. Érvényessége a megjelölt kezdő naptól a következő hónapban számát tekintve a kezdő nappal megegyező nap 24 óráig tart. Ha ez a nap a lejárat hónapjában hiányzik, a hónap utolsó napjának 24. órája mérvadó.

A vármegyei e-matrica a megadott megye összes útjára, korlátlanul érvényes. A tárgyév első napjától a tárgyévet követő év január 31. napjának 24 órájáig használható. Érvényességi időtartamon belüli vásárlás esetén a vásárlás időpontjától biztosít úthasználati jogosultságot.

Ehhez hasonlóan, az éves autópálya matrica Magyarország összes fizetős útszakaszára érvényes a tárgyév első napjától a tárgyévet követő év január 31. napjának 24 órájáig. Érvényességi időtartamon belüli vásárlás esetén a vásárlás időpontjától biztosít úthasználati jogosultságot.

Kapcsolódó cikkek

5 hely, ahová feltétlenül látogass el, ha Koppenhágában jársz

5 hely, ahová feltétlenül látogass el, ha Koppenhágában jársz

A dán főváros nyugodt, laza hangulatot áraszt, de ez nem jelenti, hogy ne lennének itt izgalmas látnivalók.

5 hely, ahová mindenképp érdemes Marseille-ben ellátogatnunk

5 hely, ahová mindenképp érdemes Marseille-ben ellátogatnunk

A francia riviéra egyik gyöngyszeme számos látnivalót tartogat.

Egy hét játék – Játék tematikájú gyerektábor Kecskeméten

Egy hét játék – Játék tematikájú gyerektábor Kecskeméten

Ottalvós és bejárós játéktábor 7–17 éveseknek: válaszd a kecskeméti PEOPLE TEAM-et!