Szobatisztaság: ez zajlik a gyerekekben

Egy gyerkőc életében a szobatisztaság, az arra való szoktatás hatalmas változás.
Szobatisztaság: ez zajlik a gyerekekben

Ebből kiindulva számolni kell nehézségekkel, hiszen nem tudnak egyik pillanatról a másikra alkalmazkodni minden változáshoz. Gondoljunk csak bele, hogy korábban ott végezte a dolgát, ahol éppen volt, amikor éppen jött. Nem kellett mindent eldobnia és futnia, ha picilni vagy kakilni kellett. Nem volt szüksége arra sem, hogy felismerje a teltségérzetet, hiszen ez nem számított.

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy mi zajlik a gyerekek fejében ilyenkor.

A gyerekek és a szobatisztaság

Eljött az idő, hogy a gyerkőc hirtelen lesz nagylány vagy nagyfiú, hogy aztán megkezdje használni a bilit? Ez nem annyira egyszerű, mint ahogy hangzik, hiszen sok mindenre szükség van hozzá. Az egyik, hogy fel kell ismernie és tudatosítania magában a teltségérzetet, azt, hogy most bizony menni kell.

A másik, hogy fontos tudnia, hogy merre van a bili. Érdemes azt fix helyre tenni, a legjobb persze a fürdőszoba, így azonnal megszokja azt is, hogy később hova kell mennie. Emellett nem árt, ha vissza is tudja tartani addig, amíg elér a bilihez, lehúzza a nadrágot és ellazítja a záróizmait. Emellett egy idő után nem árt, ha megtanulja, hogyan törölje ki magát, hogyan húzza vissza a nadrágot, majd mosson kezet, amivel lezárja az egész műveletet.

Ez sok apró dolognak tűnik nekünk, hiszen mi ezt felnőttként már mind automatikusan csináljuk, nekik viszont egy hosszú folyamat, mire eljutnak idáig. A gyermek kezdetben még azt sem érti, hogy mit akarunk tőle és miért nem maradhat minden úgy, ahogy van, hiszen minden tökéletesen működött. Szülőként a feladatunk azonban, hogy támogassuk és bátorítsuk, hiszen ez egy tanulási folyamat.

Mi a helyzet az éjszakákkal?

Az éjszakák talán azért nehezebbek, mert ilyenkor nincsenek ébren és nem állt még minden helyre. Fontos, hogy mindig legyen otthon plusz textil, főleg az első időszakban. Az ágyneműk forgalmazása ovisoknak megkönnyíti a folyamatot, hiszen mindig lesz otthon tiszta és száraz ágynemű, nem probléma, ha azt éjszaka cserélni kell.

A szobatisztaság általában 2 éves kor körül jön el, a teljes átállásra azonban sok esetben 3 éves korig várni kell. Sok gyerkőc kényelmesebbnek tartja a pelenkát, főleg éjszaka, hiszen nem kell azért felkelni, hogy elmenjenek a mosdóba. Pedig muszáj rászoktatni őket, hiszen az óvodában már nem sok lehetőség van pelenkát cserélni.

Összegezve

Egy gyermek számára a szobatisztaság tehát egy hosszú folyamat, hiszen sok mindent meg kell tanulnia, hogy végre teljesen el lehessen hagyni a pelenkát.

Kapcsolódó cikkek

Szobatisztaság: ez zajlik a gyerekekben

Szobatisztaság: ez zajlik a gyerekekben

Egy gyerkőc életében a szobatisztaság, az arra való szoktatás hatalmas változás.