Sírnak a csecsemők az anyaméhben?

Az ultrahang technológia lehetővé tette, hogy bepillantást nyerjünk az anyaméhbe és figyelemmel kísérjük a magzat fejlődését. A tudósok évtizedek óta tanulmányozzák a magzati viselkedést a méhen belül. A magzat sokféle viselkedést mutat, azonban a tudósokat régóta foglalkoztatja, hogy a babák sírnak - e az anyaméhben? Mutatjuk is a választ!
Sírnak a csecsemők az anyaméhben?

A magzat méhen belüli mozgása, tevékenységei

A kutatók azzal már eddig is tisztában voltak, hogy a magzat reagál az anya érintésére, hangjára, éppen ezért tartják rendkívül fontosnak, hogy az anya már a terhesség ideje alatt is beszéljen a magzattal, illetve olvasson és énekeljen neki.

A csecsemők már az anyaméhben sok mindent megtanulnak és reagálnak a külvilágra. Reflektálnak az olyan külső ingerekre, mint az szüleik hangja, de az anya mozgására, sőt még a fényekre is. Ez a reakció már a baba 16 hetes korában elkezdődik. A harmadik trimeszterben pedig „válaszolnak” is a külső ingerekre, ilyenkor többet mozognak és rúgkapálnak.

A magzat a méhen belül sokféle más tevékenységet is végez. Jellemzi őket az aktív ébrenlét, az aktív állapot, a csendes ébrenlét és a csendes alvás. A kutatók arra is szerettek volna választ kapni, hogy a tevékenységek között szerepel - e a sírás?

Sír a magzat az anyaméhben?

A jelenlegi kutatási eredmények azt mutatják, hogy sírnak a csecsemők az anyaméhben. Egyes kutatások szerint a terhesség 28. hetétől képesek ily módon kifejezni az érzelmeiket, illetve kimutatni a nemtetszésüket. Ez a sírás azonban kicsit más, mint a születésüket követő sírás. Nevezhetjük ezt csendes sírásnak is. A sírás úgy zajlik, hogy a magzat kinyitja a száját, mozgatja a nyelvét, több szabálytalan lélegzetet vesz, majd kifújja a levegőt és ezzel be is fejeződött a sírdogálás.

A valódi sírás hangképzéssel jár együtt, de van egy nem vokális összetevője is. Míg a születést követően a vokális sírás, addig az anyaméhben a nem vokális sírás lesz jellemző. A sírás nem jár könnyekkel és az anya sem fog hallani tényeleges síró hangokat az anyaméhből, de a tudósok határozottan sírásnak nevezik ezt a fajta méhen belüli tevékenységet. Ezzel is reagál a baba a külvilág ingereire, és ez is azt mutatja, hogy rendes ütemben fejlődik az agya és az idegrendszere.

Könnyek ugyan az anyaméhben nincsenek, de az újszülött sem könnyezik még néhány hétig a születését követően, merthogy a könnycsatornái még nem elég érettek a könny termeléséhez.

Szerző: Galambos Dániel

Kapcsolódó cikkek

Hogyan készüljünk fel egy új háziállat érkezésére?

Hogyan készüljünk fel egy új háziállat érkezésére?

Hogyan készüljünk fel egy vadonatúj háziállat érkezésére?

A legjobb oktatási játékok óvodásoknak

A legjobb oktatási játékok óvodásoknak

Az óvodásoknak szánt oktatójátékok célja, hogy megtanítsák a gyerekeket az őket körülvevő világra.

A gyerekeknek nincs szüksége az ovira, a szülőknek viszont igen!

A gyerekeknek nincs szüksége az ovira, a szülőknek viszont igen!

Új trend a gyermeknevelésben: „kötődő nevelés”.