Sírnak a csecsemők az anyaméhben?

Az ultrahang technológia lehetővé tette, hogy bepillantást nyerjünk az anyaméhbe és figyelemmel kísérjük a magzat fejlődését. A tudósok évtizedek óta tanulmányozzák a magzati viselkedést a méhen belül. A magzat sokféle viselkedést mutat, azonban a tudósokat régóta foglalkoztatja, hogy a babák sírnak - e az anyaméhben? Mutatjuk is a választ!
Sírnak a csecsemők az anyaméhben?

A magzat méhen belüli mozgása, tevékenységei

A kutatók azzal már eddig is tisztában voltak, hogy a magzat reagál az anya érintésére, hangjára, éppen ezért tartják rendkívül fontosnak, hogy az anya már a terhesség ideje alatt is beszéljen a magzattal, illetve olvasson és énekeljen neki.

A csecsemők már az anyaméhben sok mindent megtanulnak és reagálnak a külvilágra. Reflektálnak az olyan külső ingerekre, mint az szüleik hangja, de az anya mozgására, sőt még a fényekre is. Ez a reakció már a baba 16 hetes korában elkezdődik. A harmadik trimeszterben pedig „válaszolnak” is a külső ingerekre, ilyenkor többet mozognak és rúgkapálnak.

A magzat a méhen belül sokféle más tevékenységet is végez. Jellemzi őket az aktív ébrenlét, az aktív állapot, a csendes ébrenlét és a csendes alvás. A kutatók arra is szerettek volna választ kapni, hogy a tevékenységek között szerepel - e a sírás?

Sír a magzat az anyaméhben?

A jelenlegi kutatási eredmények azt mutatják, hogy sírnak a csecsemők az anyaméhben. Egyes kutatások szerint a terhesség 28. hetétől képesek ily módon kifejezni az érzelmeiket, illetve kimutatni a nemtetszésüket. Ez a sírás azonban kicsit más, mint a születésüket követő sírás. Nevezhetjük ezt csendes sírásnak is. A sírás úgy zajlik, hogy a magzat kinyitja a száját, mozgatja a nyelvét, több szabálytalan lélegzetet vesz, majd kifújja a levegőt és ezzel be is fejeződött a sírdogálás.

A valódi sírás hangképzéssel jár együtt, de van egy nem vokális összetevője is. Míg a születést követően a vokális sírás, addig az anyaméhben a nem vokális sírás lesz jellemző. A sírás nem jár könnyekkel és az anya sem fog hallani tényeleges síró hangokat az anyaméhből, de a tudósok határozottan sírásnak nevezik ezt a fajta méhen belüli tevékenységet. Ezzel is reagál a baba a külvilág ingereire, és ez is azt mutatja, hogy rendes ütemben fejlődik az agya és az idegrendszere.

Könnyek ugyan az anyaméhben nincsenek, de az újszülött sem könnyezik még néhány hétig a születését követően, merthogy a könnycsatornái még nem elég érettek a könny termeléséhez.

Szerző: Galambos Dániel

Kapcsolódó cikkek

Sírnak a csecsemők az anyaméhben?

Sírnak a csecsemők az anyaméhben?

A csecsemők is sokféle tevékenységet is végeznek az anyaméhben. A legújabb kutatások szerint, még sírnak is. Igaz, csak hangtalanul és könnyek nélkül teszik ezt.

Hogyan készüljünk fel egy új háziállat érkezésére?

Hogyan készüljünk fel egy új háziállat érkezésére?

Hogyan készüljünk fel egy vadonatúj háziállat érkezésére?