Zöld, piros vagy sárga? Három élelmiszercsoport segít az egészséges táplálkozásban

Kevés dolog befolyásolja annyira az öregedés sebességét, mint a táplálkozás. Bas Kast, A Táplálkozási Iránytű című könyv szerzője aszerint rangsorolta az élelmiszereket, mennyit érdemes fogyasztani belőlük.
Zöld, piros vagy sárga? Három élelmiszercsoport segít az egészséges táplálkozásban

A zöld kategóriába került élelmiszerekből szinte soha nem elég. A sárgáktól néha ajánlatos tartózkodnunk, míg a pirosakat érdemes inkább elkerülnünk.

Bármikor, bármennyit: a zöld élelmiszerek

Ide tartoznak a keresztvirágos zöldségek (mint a brokkoli vagy a karfiol), a gyümölcsök közül a mangó, a körte és a narancs, a tejtermékekből a joghurt, kefir, a halak közül pedig a hering, a lazac, a makréla.

Az italokból csak a víz, a zöld és fekete tea, valamint a filteres kávé került ebbe a kategóriába. Gombák közül a shiitake ajánlott, míg olajokból az olivát és a hideg sajtolású repceolajat fogyaszthatjuk bűntudat nélkül. Gabonák közül teljes kiőrlésű termékeket, bulgurt, quinoát találunk a listán.

Csak óvatosan: a sárgák

Érdemes módjával fogyasztanunk a tojást és a sót, ahogyan a sört, bort és a presszókávét is. Emellett figyeljünk oda, mennyit fogyasztunk a burgonyából, fehérrizsből, tonhalból, vajból és kókusztejből.

Lehetőleg kerüljük: a pirosak

Az italok közül a kóla, fanta, pepsi és a röviditalok a legkárosabbak, míg az édességek közül a finomított cukrot tartalmazó termékek kerülendők. A szalámi, a sonka, az iparilag feldolgozott sertéshús, de a chips és a croissant is szerepel a tiltólistán.

Szerző: Galambos Dániel

Kapcsolódó cikkek

6 tény, amit eddig nem tudtál a popcornról

6 tény, amit eddig nem tudtál a popcornról

Vajon hízlal a pattogatott kukorica? Most ez is kiderül.

Itt a gin tonik szezon! Mutatjuk az idei legnépszerűbbeket!

Itt a gin tonik szezon! Mutatjuk az idei legnépszerűbbeket!

Mindegy, hogy tél van nyár, gin tonicot bármikor lehet fogyasztani. Persze más kérdés, hogy melyik típussal érdemes próbálkozni, hiszen mindig vannak újdonságok, amik mellett nem lehet elmenni úgy, hogy nem kóstoljuk meg őket.

3 izgalmas italtrend 2023-ra

3 izgalmas italtrend 2023-ra

A világ legjobb bártenderei körében folyamatosan közvélemény kutatást tartanak, hogy listázni tudják, hogy melyek azok az italok, amelyek aktuálisan igen kedveltek.