Sokáig friss és zamatos bor? Lehetséges! Tárold okosan!

Egy borosüveg lezárása mindig a borász utolsó feladata, hiszen ezzel útnak engedi azt az adott palackot, aminek köszönhetően a benne található ital hosszú távon őrzi meg a zamatát. De mi történik akkor, ha azt már megkezdtük, felbontottuk, de nem fogyasztottuk el teljes egészében? Nem kell aggódni, a bort nem a lefolyóban landol.
Sokáig friss és zamatos bor? Lehetséges! Tárold okosan!

Ebben a cikkben megmutatjuk, hogyan őrizheted meg hosszú ideig a bor frissességét.

Borzárás felsőfokon

Egy üveg bor egy teljes év munkája, éppen ezért nagyon fontos, hogy ügyeljünk annak tárolására. Ki ne akarná minden cseppjét kiélvezni? Ehhez azonban arra van szükséged, hogy a palackot mindig megfelelő körülmények között tárold. Szerencsére vannak olyan boros kellékek, amiknek segítségével magakadályozhatod, hogy az italod idő előtt oxidálódjon. A borok tárolása tehát nem tudomány, szimplán odafigyelés.

Manapság a legtöbb esetben szintetikus parafadugót használnak a borok palackozása során. Ennek eltávolításához dugóhúzóra van szükség, így könnyedén felszolgálhatóvá válik a benne található ital. Mivel a mostani dugók már nem fából készülnek, így nem kell aggódni amiatt, hogy darabolódnának. Nem kell számolni sem morzsalékkal, sem pedig nehéz felnyitással. Nagy előnye ennek a dugónak, hogy nem szárad ki, így nem kell fektetve tárolni a borokat ahhoz, hogy azok nyithatóvá váljanak.

Bordugók és borzárok

Biztosan vagyunk benne, hogy veled is előfordult már az, hogy egy otthoni eseményen a bort kénytelen voltál valamilyen módon eltárolni, amíg teljesen el nem fogy. Egy családi ünnepségen ritkán van olyan, hogy minden csepp egyszerre elfogy. Ilyenkor hasznos dolog egy vákuumdugó borzárhoz, amelynek segítségével még napokig frissen tarthatod a maradék alkoholt.

Nem kell tehát azonnal a hűtőszekrénybe tenni, hiszen ott maximum hideg marad, de valószínűleg mellékíze lesz, mire újra a pohárba kerül. Az aroma megőrzéséhez sokkal jobb módszer a már említett borászati kiegészítő, amivel akár tíz napig is frissen tarthatod a palackban található italt. Amellett, hogy könnyen használhatod, megakadályozhatod a bor oxidálódását.

A vákuumpumpa fontossága

Mindez azonban nem sokat ér, ha az üvegben felesleges levegő marad. Amennyiben gondot okoz a dugó használata, akkor szintén nem árt elgondolkodni egy vákuumpumpa beszerzésén. Akadnak olyan változatok, amelyeket egyben szerezhetünk be, így a pumpa és a dugó passzol egymáshoz. A fekete színű vákuumpumpa borzárhoz kettő dugó is tartozik, így egyszerre akár két maradék bort is tárolhatsz. A pumpa segítségével minden felesleges levegőt kiszívhatsz, amely a hosszú bortárolás egyik titka.

Összegezve

Szívesen fogyasztasz otthon fehéret vagy vöröset? Gondot okoz a borok tárolása? Akkor reméljük, hogy ebben a cikkben találtál pár ötletet, amely hasznos lehet a továbbiakban.

Kapcsolódó cikkek

Hűtő választása vendéglátó egységbe: így hozz döntést!

Hűtő választása vendéglátó egységbe: így hozz döntést!

A vendéglátóiparban az élelmezés területén talán a legfontosabb, hogy biztosítva legyenek a vendéglátóipari egység számára a jó minőségű, nagy tároló térrel rendelkező, üzembiztos hűtő és fagyasztószekrények.

3 izgalmas italtrend 2023-ra

3 izgalmas italtrend 2023-ra

A világ legjobb bártenderei körében folyamatosan közvélemény kutatást tartanak, hogy listázni tudják, hogy melyek azok az italok, amelyek aktuálisan igen kedveltek.

Itt a gin tonik szezon! Mutatjuk az idei legnépszerűbbeket!

Itt a gin tonik szezon! Mutatjuk az idei legnépszerűbbeket!

Mindegy, hogy tél van nyár, gin tonicot bármikor lehet fogyasztani. Persze más kérdés, hogy melyik típussal érdemes próbálkozni, hiszen mindig vannak újdonságok, amik mellett nem lehet elmenni úgy, hogy nem kóstoljuk meg őket.