3 izgalmas italtrend 2023-ra

A világ legjobb bártenderei körében folyamatosan közvélemény kutatást tartanak, hogy listázni tudják, hogy melyek azok az italok, amelyek aktuálisan igen kedveltek.
3 izgalmas italtrend 2023-ra

A felsorolás persze csupán az ő véleményük, amit meghatároznak az égtájak, a szokások, az évszakok, a kultúrák, így a lista nem teljesen egyértelmű. Az azonban elmondható, hogy az izgalmas italrendek mindenhol érdekesek, ezeket a legtöbb nemzetiség szívesen kipróbálja, köztük a hazai vendégek is.

Ebben a cikkben eláruljuk, hogy melyek a jelenleg legnépszerűbbek, valamint kitérünk arra, hogy a webshop bárfelszereléseknek milyen lehetőségeket kínál.

Fogyasztási szokások

Egy jó alkohol nemcsak bor vagy rövidital lehet, hiszen ott vannak a méltán népszerű koktélok is, amelyekből a választék szinte végtelen. A borfogyasztásnak itthon komoly hagyományai vannak, de még így is sörből iszunk a legtöbbet. A felnőtt lakosság átlagos sörfogyasztása 2,6 liter körül alakul évente, de a sör és a bor mellett az utóbbi években olyan italok jönnek fel a lustán, mint a cider, valamint a koktél. A továbbiakban bemutatjuk, hogy milyen globális trendek befolyásolják az idei esztendőt.

1. Koktél trend

Az Aperol Spritz térhódítása idén sem torpan meg. Az olasz ital népszerűségének nagyon jót tett, hogy egyre többféle módon kezdtük el variálni. Akadnak egészségesebb, könnyebb változatok, valamint olyan italok is, amelyeknek alacsony a kalóriatartalma. Nagy szerepet játszik ebben a kereslet, amely folyamatosan változik, így a fiatal felnőttek igénylik és keresik az adalékmentes italokat. Ebbe a Spritz remekül belepasszol. Az idei trendek biztos szereplője tehát az Aperol Spritz, ami valószínűleg a következő években is velünk marad.

2. Alkoholmentes trendek

Évről-évre előkerülnek az alkoholmentes italok, hiszen az egészségtudatosság mozgalma tovább erősödik az emberekben. A mocktailok teret hódítottak maguknak, a szakértők szerint pedig az emberek egyre nagyobb arányban vágynak olyan keverékekre, amelyek amellett, hogy finomak, egészségesek is. Ennek köszönhetően egyre több olyan koktél készül, ami nem tartalmaz alkoholt, ámde teljes mértékben olyan érzése van az embernek, mintha valódi italt fogyasztana. Ennek okaként kijelenthető, hogy az alkoholmentes italok iránt az érdeklődés várhatóan tovább fog növekedni, így érdemes ezt a bártendereknek is észben tartaniuk.

3. Sörös trendek

Ne feledkezzünk meg a sörökről sem, hiszen az elmúlt pár évben a sour, azaz a savanyú főzetek egyre jobban elterjedtek, nemcsak a itthon, hanem az egész világban. Mára már nem találunk olyan bárt, ahol ne tudnánk megkóstolni egy igazán frissítő gyümölcsös sour kraft sört. A népszerűségük oka az egyre bővülő választék, ráadásul sok ital alacsony kalória- és alkoholtartalmú, ami mellé intenzív ízvilág társul. Igazán nyerő párosítás.

Összegezve

A népszerű italok világa tehát folyamatosan változik, de egy biztos, az alkoholmentes változatok egyre nagyobb teret nyernek maguknak.

Kapcsolódó cikkek

A sauvignon blanc borpárosítások útmutatója

A sauvignon blanc borpárosítások útmutatója

A sauvignon blanc legjobb étel- és borpárosításainak megértéséhez az első lépés az étel kiválasztása.

Sokáig friss és zamatos bor? Lehetséges! Tárold okosan!

Sokáig friss és zamatos bor? Lehetséges! Tárold okosan!

Egy borosüveg lezárása mindig a borász utolsó feladata, hiszen ezzel útnak engedi azt az adott palackot, aminek köszönhetően a benne található ital hosszú távon őrzi meg a zamatát.

Zöld, piros vagy sárga? Három élelmiszercsoport segít az egészséges táplálkozásban

Zöld, piros vagy sárga? Három élelmiszercsoport segít az egészséges táplálkozásban

Most kiderül, mit ehetünk bátran, és mit érdemes inkább elkerülni.