A sauvignon blanc borpárosítások útmutatója

A sauvignon blanc legjobb étel- és borpárosításainak megértéséhez az első lépés az étel kiválasztása.
A sauvignon blanc borpárosítások útmutatója

A fehérbor magas savtartalmáról ismert, ami miatt jól illik a sós vagy zsíros ételekhez. Ha azonban túl sok étel nélkül szeretné élvezni ezt a bort, akkor vannak más lehetőségek is. Például édes Sauternes vagy száraz fehér bordeaux-i fehérbor formájában is megtalálhatja. Általában azonban jobban illik saláták mellé tálalni.

A sauvignon blanc illatára a tiszta és citrusos jegyek jellemzőek, míg az íze inkább virágos és kevésbé gyümölcsös. Ahogy a bor érlelődik, elveszítheti e jellemzők egy részét, beleértve a virágos és gyógynövényes jegyeket is. A melegebb éghajlaton termelt sauvignonok általában kevésbé édesek, mint a hűvösebb régiókban készültek. A sauvignon blanc-élmény további fokozása érdekében keressen olyan borokat, amelyeknek alacsonyabb az alkoholtartalma és több a savtartalma. Bár ezek fontos jellemzők, amelyeket figyelembe kell venni a bor kiválasztásakor, vannak más szempontok is, amelyeket érdemes mérlegelni, mielőtt egy adott palack mellett döntünk.

A tökéletes palack sauvignon blanc kiválasztásához ismernie kell a termőterületet. A sauvignon blanc klasszikus fehérbor, és több mint 10 országban megtalálható. Sőt, akár egy adott régióban készült bort is vásárolhat, hogy megtalálja a tökéletes párosítást. Különleges íze van, és régiónként eltérő. A sauvignon blanc a legjobban ételekhez és enyhébb ízű ételekhez, például csirkéhez és tenger gyümölcseihez párosítható.

Egy nagyszerű sauvignon blanc gyümölcsös, citrusfélékre és zöld almára emlékeztető jegyekkel. Ropogós a lecsengése, átlagos 5,0%-os savtartalommal. Ha könnyedebb, szárazabb bort keres, fontolja meg a fehér bordeaux-i vagy Loire-völgyi stílusú borokat. Néhány francia régió jól ismert a jó sauvignon blanc borok előállításáról. A Loire-völgyben találhatók a legjobb példák, de ezeket általában francia borászok készítik.

Ami a táplálkozást illeti, egy öt unciás adag sauvignon blanc körülbelül 120 kalóriát tartalmaz. Egy 750 ml-es palack körülbelül 620 kalóriát tartalmaz. A termelőtől függően egyes borászok tölgyfahordókat vagy maradék cukrot használnak az extra édesség érdekében. A Sauvignon blanc legjobb borpárosításai közé tartozik a fehérbor, a vörösbor és a pezsgő. Fontos, hogy az ízlésednek legmegfelelőbbet válaszd ki. Sokféleképpen kiválaszthatja az ízlelőbimbóinak és a költségvetésének megfelelő bort.

A legjobb sauvignon blanc borpárosítás az, amely az ízeket és a savakat ötvözi. Ez a bor kiegészíti azokat az ételeket, amelyeket már fogyaszt. Egy üveg Loire-völgyi fehérbornak élénk, citrusos íze lesz, míg egy pohár bordeaux-i bor gyümölcsös és savakkal teli ízű lesz. Ráadásul olyan ropogós lesz a lecsengése, hogy még többre vágyik majd. Ha pedig fűszeresen szereted, keverheted egy kis sült csirkével.

Kapcsolódó cikkek

Mire az a feketegyökér, és miért érdemes fogyasztanunk?

Mire az a feketegyökér, és miért érdemes fogyasztanunk?

Fekete árnyalatáról nyerte a nevét, ám puha húsa a gyümölcsökére emlékeztet.

Az angol nyelv fontossága a vendéglátásban

Az angol nyelv fontossága a vendéglátásban

Hazánkban - kis ország lévén, jelentős idegenforgalommal -, rettenetesen fontos lenne, hogy a vendéglátás területén minél többen beszéljenek idegen nyelveket, elsősorban az angolt, amit a külföldiek jelentős része beszél is, de biztosan megért.

Sokáig friss és zamatos bor? Lehetséges! Tárold okosan!

Sokáig friss és zamatos bor? Lehetséges! Tárold okosan!

Egy borosüveg lezárása mindig a borász utolsó feladata, hiszen ezzel útnak engedi azt az adott palackot, aminek köszönhetően a benne található ital hosszú távon őrzi meg a zamatát.