A sauvignon blanc borpárosítások útmutatója

A sauvignon blanc legjobb étel- és borpárosításainak megértéséhez az első lépés az étel kiválasztása.
A sauvignon blanc borpárosítások útmutatója

A fehérbor magas savtartalmáról ismert, ami miatt jól illik a sós vagy zsíros ételekhez. Ha azonban túl sok étel nélkül szeretné élvezni ezt a bort, akkor vannak más lehetőségek is. Például édes Sauternes vagy száraz fehér bordeaux-i fehérbor formájában is megtalálhatja. Általában azonban jobban illik saláták mellé tálalni.

A sauvignon blanc illatára a tiszta és citrusos jegyek jellemzőek, míg az íze inkább virágos és kevésbé gyümölcsös. Ahogy a bor érlelődik, elveszítheti e jellemzők egy részét, beleértve a virágos és gyógynövényes jegyeket is. A melegebb éghajlaton termelt sauvignonok általában kevésbé édesek, mint a hűvösebb régiókban készültek. A sauvignon blanc-élmény további fokozása érdekében keressen olyan borokat, amelyeknek alacsonyabb az alkoholtartalma és több a savtartalma. Bár ezek fontos jellemzők, amelyeket figyelembe kell venni a bor kiválasztásakor, vannak más szempontok is, amelyeket érdemes mérlegelni, mielőtt egy adott palack mellett döntünk.

A tökéletes palack sauvignon blanc kiválasztásához ismernie kell a termőterületet. A sauvignon blanc klasszikus fehérbor, és több mint 10 országban megtalálható. Sőt, akár egy adott régióban készült bort is vásárolhat, hogy megtalálja a tökéletes párosítást. Különleges íze van, és régiónként eltérő. A sauvignon blanc a legjobban ételekhez és enyhébb ízű ételekhez, például csirkéhez és tenger gyümölcseihez párosítható.

Egy nagyszerű sauvignon blanc gyümölcsös, citrusfélékre és zöld almára emlékeztető jegyekkel. Ropogós a lecsengése, átlagos 5,0%-os savtartalommal. Ha könnyedebb, szárazabb bort keres, fontolja meg a fehér bordeaux-i vagy Loire-völgyi stílusú borokat. Néhány francia régió jól ismert a jó sauvignon blanc borok előállításáról. A Loire-völgyben találhatók a legjobb példák, de ezeket általában francia borászok készítik.

Ami a táplálkozást illeti, egy öt unciás adag sauvignon blanc körülbelül 120 kalóriát tartalmaz. Egy 750 ml-es palack körülbelül 620 kalóriát tartalmaz. A termelőtől függően egyes borászok tölgyfahordókat vagy maradék cukrot használnak az extra édesség érdekében. A Sauvignon blanc legjobb borpárosításai közé tartozik a fehérbor, a vörösbor és a pezsgő. Fontos, hogy az ízlésednek legmegfelelőbbet válaszd ki. Sokféleképpen kiválaszthatja az ízlelőbimbóinak és a költségvetésének megfelelő bort.

A legjobb sauvignon blanc borpárosítás az, amely az ízeket és a savakat ötvözi. Ez a bor kiegészíti azokat az ételeket, amelyeket már fogyaszt. Egy üveg Loire-völgyi fehérbornak élénk, citrusos íze lesz, míg egy pohár bordeaux-i bor gyümölcsös és savakkal teli ízű lesz. Ráadásul olyan ropogós lesz a lecsengése, hogy még többre vágyik majd. Ha pedig fűszeresen szereted, keverheted egy kis sült csirkével.

Kapcsolódó cikkek

6 tény, amit eddig nem tudtál a popcornról

6 tény, amit eddig nem tudtál a popcornról

Vajon hízlal a pattogatott kukorica? Most ez is kiderül.

Sokáig friss és zamatos bor? Lehetséges! Tárold okosan!

Sokáig friss és zamatos bor? Lehetséges! Tárold okosan!

Egy borosüveg lezárása mindig a borász utolsó feladata, hiszen ezzel útnak engedi azt az adott palackot, aminek köszönhetően a benne található ital hosszú távon őrzi meg a zamatát.

Itt a gin tonik szezon! Mutatjuk az idei legnépszerűbbeket!

Itt a gin tonik szezon! Mutatjuk az idei legnépszerűbbeket!

Mindegy, hogy tél van nyár, gin tonicot bármikor lehet fogyasztani. Persze más kérdés, hogy melyik típussal érdemes próbálkozni, hiszen mindig vannak újdonságok, amik mellett nem lehet elmenni úgy, hogy nem kóstoljuk meg őket.