Jön a forróság! Ezt tedd meg, mielőtt beköszönt a nyár!

Bár az utóbbi időben áprilisban is előfordul havazás, azért lassan itt a nyár és vele a hőség.
Jön a forróság! Ezt tedd meg, mielőtt beköszönt a nyár!

Aki megteheti és még nincs klímaberendezése, elgondolkodhatna rajta, hogy milyen klímát válasszon a forróság idejére.

Split vagy mobil klíma ?

A split klímát a szakember szereli fel a falra a lakásban, ez egy fix megoldás, a mobil klíma nagyobb szabadságot ad a lakáson belüli elhelyezésnél. Viszont a mobil gyakran kétszer-háromszor zajosabb mint a fali berendezés, és másfélszer annyi áramot fogyaszt, ha energiatakarékos és csendes berendezésre vágyunk akkor a split a jó választás. Ráadásul a mobil klíma esetében szükséges még egy 15 cm átmérőjű nyílás a szellőzéshez, amit a falba vagy az ablakra kell vágni, hogy a meleg levegőt a szabadba lehessen vezetni.

Mekkora legyen a teljesítménye a berendezésnek?

Az alapszabály szerint négyzetméterenként 100 watt hűtő teljesítménnyel kell kalkulálni, de ezt természetesen több egyéb tényező is befolyásolja, a lakás fekvése, szigetelés megléte, vastagsága. Mindenképpen érdemes szakértő segítségét kérni a teljesítmény meghatározásánál.

Mennyit szánunk a vásárlásra és a beszerelésre?

Az egyik legfontosabb tényező, hogy csak A+ energiahatékonysági kategória alatt nem érdemes készüléket vennünk. A legjobb ha legalább 2,5 kW-os hűtő-fűtő inverteres monosplit berendezést választunk, amelyek 200 ezer Forinttól már megvásárolhatók. Az ennél drágább készülékek már halkabbak, jobb szűrőrendszerrel rendelkeznek és jobb az energiahatékonyságuk is.

A felső kategóriás prémium modellek több irányú légterelésre is képesek, könnyebb a szabályozásuk, kényelmesebbek, és szebb a kialakításuk is. Fontos, hogy ha akcióban hirdetnek egy márkás gépet, ne hasonlítsuk egy márka nélküli géphez, aminek a szervízháttere és alkatrész utánpótlása bizonytalan, zajosabb és kevésbé energia hatékony mint a márkás készülékek.

Levegőtisztítás

A klímaberendezésre külön is figyelmet kell fordítani, hiszen az otthonunk levegője attól függ, hogy nemcsak a port és az allergéneket képes eltávolítani, de még a kórokozó vírusokat és a baktériumokat is.

Nemcsak hűteni, de fűteni is lehet velük

Amikor még csak hűvös a levegő kora tavasszal és ősszel hasznos funkció a fűtés. A monosplit klímákat általában -10 C fokig használjuk fűtésre, de azt kell szem előtt tartani, hogy igazán jó hatékonysággal csak 0 fok körüli hőmérsékleten működnek.

Ha úgy döntöttünk, hogy klímaberendezést vásárolunk, a Klíma Markt webáruházban a klímaberendezések a Fujtsu-tól is beszerezhetőek, ahol számos márka termékeivel találkozhatunk.

Összegezve

Még az igazi kánikula előtt döntenünk kell a klíma vásárlással kapcsolatos kérdésekről. Amennyiben lehetőségünk van rá mindenképpen fixen felszerelhető split klímát vásároljunk a hatékonysága és a kevésbé zajos volta miatt. Ha tehetjük A+ kategóriánál jobb teljesítményűt szerezzünk be, esetleg fűtő kivitelben.

Kapcsolódó cikkek

Jön a forróság! Ezt tedd meg, mielőtt beköszönt a nyár!

Jön a forróság! Ezt tedd meg, mielőtt beköszönt a nyár!

Bár az utóbbi időben áprilisban is előfordul havazás, azért lassan itt a nyár és vele a hőség.