Miért bozontos az idősebb férfiak szemöldöke?

A hajunk, az arc és testszőrzetünk alakja, vastagsága és színe sok mindentől függ, például a genetika, az életmód, a táplálkozás és persze a kor is sok mindent megváltoztat. Míg az idősebb hölgyek haja egyre gyérül és vékonyodik, addig a férfiak szemöldöke, fül - és arcszőrzete egyre dúsabbá válik. Mi ennek az oka? Mutatjuk a válaszokat!
Miért bozontos az idősebb férfiak szemöldöke

A szemöldök szerepe

A szemöldök mintegy keretet ad az arcnak, a nők ezért is törődnek sokat annak formázásával, festésével. A szemöldök érzelmek kifejezésére, pontosabban az érzelmek hangsúlyozására is alkalmas. A szemöldök segítségével is ki tudjuk fejezni a haragunkat vagy éppen a meglepődésünket.

A szemöldöknek más szerepe is van. Az izzadtságtól is megvédhet, azaz a homlokunkról legördülő verejtékcseppek nem kerülnek a szemünkbe. Egyes feltételezések szerint, még a testhőmérséklet szabályozásában is a segítségünkre lehet.

A szemöldök és a hormonok

Testünk működését, hormonok szabályozzák. A nők azért szenvednek hajhullástól és hajritkulástól a menopauza szakaszában, mivel csökken a szervezetükben a női nemi hormon, azaz az ösztrogén szintje. Ellenben a férfiaknál a férfi nemi hormon szintje, akár hetven éves korukig is magasabb szintet mutathat.

Ahogy a férfiak öregszenek, a szőrtüszőik egyre érzékenyebbé válnak ezekre a hormonokra, illetve ezek a hormonok hosszabb ideig tartják azokat az anagén, vagy a növekedési fázisban. Ez a folyamat több szőrnövekedéshez vezet, ami a szemöldök, a fül - és orrszőrzet növekedését eredményezi.

A tudósok ezzel kapcsolatban megjegyezték, hogy a tesztoszteron szint növekedése nem fejt ki hatást a hajra, azaz előfordulhat, hogy egyes férfiak megkopaszodnak idős korukra, annak ellenére, hogy más helyeken a szőrnövekedés jelentőssé válik. Ennek az az oka, hogy fejbőrön lévő szőrtüszők egészen máshogy reagálnak a tesztoszteron hormonra. Lerövidítik a fejbőrön lévő szőrtüszők növekedési fázisát, ez is az oka a férfiak kopaszságának.

Nők esetében a menopauza sok változást hoz. Csökken az ösztrogénszint és más hormonváltozások következnek be, ami kevesebb hajat és elvékonyodó hajszálakat eredményez. A férfiaknál a tesztoszteronszint még növekedhet is idősebb korban, ez pedig erőteljes, bozontos szemöldököt okozhat.

Szerző: Galambos Dániel

Kapcsolódó cikkek

Kinek érdemes nordmann fenyőt választani?

Kinek érdemes nordmann fenyőt választani?

A nordmann fenyő szabályos kúp alakú fa ami 20-25 méter magasra is megnő, ezért családi házak kertjébe csak akkor ajánlott ha a 8 méteres szélessége amit felnőtt korában elérhet, elfér úgy, hogy körülötte még 5 méternyi hely marad. Nagyon elegáns, szép fa

Így hívják Gibsz Jakabot a világ különböző országaiban

Így hívják Gibsz Jakabot a világ különböző országaiban

Gipsz Jakab. Lakik: Minta város, Minta utcájában.

Miért bozontos az idősebb férfiak szemöldöke

Miért bozontos az idősebb férfiak szemöldöke?

Az idős nők hajhullástól és a gyérülő hajkorona miatt szenvednek, míg az idősebb férfiaknak egyre nagyobb, dúsabb és bozontosabb lesz a szemöldökük.