Amire nincs jó szó a magyar nyelvben: beszédes szavak a világ minden tájáról

Gyakran van olyan érzésünk, hogy az egyébként végtelenül gazdag anyanyelvünk nem fedi le a világ minden jelenségét. Ilyenkor érdemes más nyelveket is segítségül hívni. Csak azért, mert mi, magyarok nem tudunk rá szót, más nemzetek már sok esetben kitaláltak rá valamit!
Amire nincs jó szó a magyar nyelvben: beszédes szavak a világ minden tájáról

Kesemutan

Nem kellemes, amikor egy teljesen zsibbadt testrész ismét "életre kel". Indonéziában erre a Kesemutan, azaz szó szerint a hangyamászás kifejezést használják.

Hygge

A dánok szava egy sajátos életérzésre utal, amelyet nehéz szavakba önteni: lassan, nyugisan, kényelmesen, higgadtan... csak úgy hygge-vel.

Utepils

Számos országban tiltott a külterületi alkoholfogyasztás. Nem így a norvégoknál, akik még külön szót is kitaláltak a szabadban fogyasztott sörre: utepils.

Komorebi

Kevés líraibb szó létezik, mint a japán komorebi, ami arra a jelenségre utal, amikor a napsugarak átvilágítanak egy falevelet.

Desenrascanco

Mindannyian ismerünk olyan "életművészeket", akiknek nincsen semmilyen értelmes hivatása vagy elfoglaltsága, mégis valahogyan megoldják, hogy a felszínen maradjanak. A portugálok külön szóval hivatkoznak rájuk, ez a desenrascano.

Szerző: Galambos Dániel

Kapcsolódó cikkek

Kinek érdemes nordmann fenyőt választani?

Kinek érdemes nordmann fenyőt választani?

A nordmann fenyő szabályos kúp alakú fa ami 20-25 méter magasra is megnő, ezért családi házak kertjébe csak akkor ajánlott ha a 8 méteres szélessége amit felnőtt korában elérhet, elfér úgy, hogy körülötte még 5 méternyi hely marad. Nagyon elegáns, szép fa

Bevált módszerek otthoni nyelvtanuláshoz

Bevált módszerek otthoni nyelvtanuláshoz

Napjainkban egyre fontosabb a nyelvtudás, egyre nagyobb szerepet kap az életünkben a nyelv ismerete.

Miért bozontos az idősebb férfiak szemöldöke

Miért bozontos az idősebb férfiak szemöldöke?

Az idős nők hajhullástól és a gyérülő hajkorona miatt szenvednek, míg az idősebb férfiaknak egyre nagyobb, dúsabb és bozontosabb lesz a szemöldökük.