Kinek érdemes nordmann fenyőt választani?

A nordmann fenyő szabályos kúp alakú fa ami 20-25 méter magasra is megnő, ezért családi házak kertjébe csak akkor ajánlott ha a 8 méteres szélessége amit felnőtt korában elérhet, elfér úgy, hogy körülötte még 5 méternyi hely marad. Nagyon elegáns, szép fa de mint ahogy a fenyők nagy része helyigénye hatalmas.
Kinek érdemes nordmann fenyőt választani?

Ebben a cikkben arról írunk, hogy kinek a legjobb választás a nordmann fenyő.

Honnan ered a nordmann fenyő?

Származási helye a Kaukázus hegység a Fekete-tenger keleti partja fölött húzódik el, a nevét viszont egy finn botanikus nevéről Alexander Nordmannról kapta. Magyar neve Kaukázusi jegenyefenyő. Kivételesen szabályos kúp alakú a formája, mélyzöld a levélszíne, ez teszi a legkedveltebb karácsonyfává. Ágai fiatal korban vízszintesek, levelei fényes zöldek. Lassan növő fa, alsó ágait idősebb korában sem veszti el, nem kopaszodik fel. Nemcsak a kúp alakú formája formatervezett, hanem a színéről is csak felsőkon lehet beszélni, lombja puha, selymes.

Milyenek az igényei?

A fenyőkre jellemző, hogy az öntözésre kényesek, azt sem szereti ha kiszárad a földje, de a pangó vizet sem tűri. Lehetőleg mészmentes, nem túl mélyrétegű talajon, közepes tápanyagellátottsággal jól fejlődik. Fénykedvelő, nemcsak családi házak kertjébe, hanem kertépítőknek is kiváló. Legtöbben azonban karácsony idejéről ismerik, hiszen igen szép és igényes fajta.

Cserepes karácsonyfaként a lakásba is tehetjük, de csak rövid időre. Tetszetős a lombja a fiatal példányoknak is, nem szúrós, nem potyog a tűlevele, még száraz levegőjű helyen sem.

A Kaukázusi jegenyefenyő gyönyörű példányai magánkertekben, közparkokban, ligetekben, tereken is megcsodálhatóak, és a karácsonyi hangulathoz is hozzájárulnak. Ha cserepes nordmann fenyőt vásároltunk, akkor az ünnepek után vissza kell szoktatni az kertbe, nem lehet egyből kirakni és a fagyok elmúltával ki kell ültetni. Az ültetés előtt egy háromszor akkora gödröt kell ásni mint a fenyő földlabdájának a mérete, majd lazítsuk meg a gyökereket és iszapoljuk be jó alaposan, majd nyomkodjuk rá a földet. Miután lassan növő fáról beszélünk, a gyökeresedés is eltarthat akár 3 évig is, legyünk türelmesek.

Amennyiben szeretnénk beszerezni egyet az ünnepekre a legegyszerűbb ha a nordmann fenyő vásárlását nagykereskedésben végezzük, hiszen nagyobb a választék mint az elárusító helyeken. Emellett az itt kapható fák jóval frissebb vágásúak, kisebb az esély arra, hogy idő előtt tönkremenne, elkezdene hullani vagy elszíneződni.

Összegezve

Elmondhatjuk, hogy aki szereti a fenyőket és helye is van, legjobb ha cserepes nordmann fenyőt szerez be karácsonyra és az ünnepek után kiülteti a kertjébe, így egy gyönyörű fával lesz gazdagabb a környezete.

Kapcsolódó cikkek

Kinek érdemes nordmann fenyőt választani?

Kinek érdemes nordmann fenyőt választani?

A nordmann fenyő szabályos kúp alakú fa ami 20-25 méter magasra is megnő, ezért családi házak kertjébe csak akkor ajánlott ha a 8 méteres szélessége amit felnőtt korában elérhet, elfér úgy, hogy körülötte még 5 méternyi hely marad. Nagyon elegáns, szép fa