Allergia

A szakértők figyelmeztetnek: a pollenallergiákat még mindig sokan lazán veszik. Ha nem kezelik, további súlyosabb tünetek merülhetnek fel.
Allergia - ha nem vesszük komolyan, nagyobb bajunk is lehet belőle

Tüsszögési rohamok, orrfolyás, szemviszketés, fáradtság, koncentrációs problémák. Az allergiások megszenvedik évről-évre ezeket a tipikus szénanátha-tüneteket. A szezon a korán virágzó mogyoró- és égerfákkal kezdődik, majd a nyír követi ezeket.

"Számos kutatási adat utal arra, hogy a szénanátha mind az életminőséget, mind a munkahelyi produktivitást is befolyásolja" - mondja egy szakértő. Egyre többeket érint a pollenallergia, évről-évre egyre többen betegszenek meg.

A szakemberek megalapozott diagnózisa szerint a klímaváltozás az oka ennek. Az emelkedő hőmérséklet miatt a pollenszemek gyakran nagyobb mennyiségben termelődnek és korábban szabadulnak el. A tanulmányok azt is kimutatták, hogy az allergének hatása fokozódik, például a CO2-szennyezés növelésével. Az allergiás szezon is hosszabbra nyúlik az utóbbi időben a klímaváltozás miatt. Ez főképp a lágyszárú növényekre és a füvekre vonatkozik. Az olyan erősen allergén növények is átterjedtek ránk, mint az ürömlevelű parlagfű, amely korábban a déli régiókban volt otthon.

Nem mindenkinek van szénanátha, akinek orra folyik. Fontos egy szakember által megalapozott diagnózis, amely nemcsak a klasszikus Prick-teszt elvégzését jelenti. Az specifikus allergiai szakrendelésen történnek meg a megfelelő vizsgálatok. A háziorvoshoz vagy akár csak a gyógyszertárba járás nem elég, a természetgyógyászat és a szenvedés csak elvesztegetett idő.

„Sok érintett túl könnyedén veszi a szénanáthát” figyelmeztetnek a szakemberek.

„Pedig nagy a valószínűsége, hogy egy kezeletlen szénanátha az évek során az allergiára való hajlamot sokszorosítani képes." Eleinte azt tapasztalják a betegek, hogy néhány hétig légúti problémáik vannak, majd elfelejtik a egész történetet" – mondja az allergológus. "Ámde a betegség folyamatosan visszatér, és egyre nagyobb gondot okoz." További allergének jelennek meg és úgynevezett keresztallergia is felléphet.

"Ha a szénanáthát nem kezelik, a felső légutak gyulladása átterjedhet az alsó légutakra is" - teszi hozzá az allergológus. "A gyulladás fokának változásáról beszélünk." Röviden: az asztma kockázata megnő, de ha a beteg megfelelő terápiában részesül, a konkrét betegség megelőzhető.

Szakértők szerint a virágpor elkerülése egyszerűen nem lehetséges - kivéve talán a sivatagban. Az orvos azonban azt javasolja az allergiás betegeknek, hogy pollenszezonban minden este mossanak hajat, ne a hálószobában tárolják a nappal hordott ruhát, hogy csökkentsék az ottani pollenek számát. Azt is tanácsolja az érintetteknek, hogy a terápia részeként rendszeresen végezzenek orrmosást.

Jelenleg mindenütt azt olvashatjuk, hogy városban lakó érintettek inkább reggelente, a vidéken élők pedig inkább este szellőztessenek, hogy a lehető legkevesebb virágpor kerüljön a lakótérbe. Ezzel tudományos szempontból nem tudok egyetérteni-

Hogy hol mikor legmagasabb a pollenkoncentráció, az a várostól, a helyi növényzettől, az egyes pollentípusoktól és az időjárástól is függ. Általános tanácsot nem tudunk adni. A kutató szerint a magánházba költözés vagy lakásba való egyszerű kivonulás nem megoldás. "Tanulmányok azt mutatják, hogy mindenhol nagyon magas a pollenterhelés.

Esőzéskor a beltéri pollenkoncentráció néha magasabb, mint a szabadban. Az a kijelentés, hogy a pollenterhelés kint eső után általában alacsonyabb az ökológus szerint nem helytálló. Heves esőzés és zivatarok idején a pollenek bejuthatnak és allergének szabadulhatnak fel.

Ahelyett, hogy csak a gyógyszertárba járna, kérjen egyéni kezelést

Szénanátha esetén az allergiás reakció gyulladást okoz az orrban vagy a hörgőkben. "Ezek a pollenszezonban kezdődnek és addig tartanak, amíg újra esik vagy havazik" - magyarázza a szakértő. "A gyulladás megfékezéséhez nagyon jó gyógyszerek állnak rendelkezésre, mint a modern antihisztaminok, szteroidos készítmények, hörgőtágítók vagy akár az immunterápia is segíthet" - mondja az allergológus. Immunterápia esetén az allergéneket minden hónapban nagy adagokban injektálják - legalább hároméves időtartam alatt, vagy naponta tablettákként vagy cseppek formájában kerülnek a nyelv alá - így a test az idő múlásával már nem látja őket veszélyként.

A szénanátha akut kezelésére az évek során különféle antihisztaminokat fejlesztettek ki. Olyan gyógyszerek, amelyek blokkolják a hisztamin hírvivő anyagot, és így megakadályozzák a szem viszketését és hasonlókat. Ezek általában vény nélkül kaphatók szemcseppek, orrspray-k vagy tabletták formájában.

Az allergológusok egyéni tanácsokkal szolgálhatnak, és hatékonyabb, alacsony mellékhatású készítményeket írhatnak fel - hangsúlyozza az allergológus. További előny, hogy a gyógyszert az egészségbiztosítás fedezné, és a költségeket már nem önnek kell viselnie.

„Azt, hogy pontosan kiket ér utol a szénanátha, nem lehet biztosan megmondani. Az biztos, hogy a genetikai hajlam fontos szerepet játszik itt is. A dízelautók kipufogógázainak, a dohányzásnak és a passzív dohányzásnak a negatív hatását tudományosan már kimutatták” - mondják az orvosok. Egyúttal azt is tanácsolja a szülőknek, hogy hagyják gyermekeiket a koszban játszani, és ne legyen steril a környezetük a szénanátha kockázatának minimalizálása érdekében. Az éghajlatváltozás mellett a tudósok ezt a szénanáthás betegek sokszorozódásának újabb tényezőjeként emlegetik. „Feltételezzük, hogy az immunrendszert kevésbé stimulálja a túlzott higiénia. Az immunrendszer ekkor kissé „unatkozik”, ezért keres valami mást, amivel küzdhet”. A szénanátha esetén ez a virágpor, más allergia esetén a macskák szőre, az atkák vagy bizonyos ételek, amelyek normál esetben valójában ártalmatlan környezeti anyagok.

Galambos Dániel

Kapcsolódó cikkek

Körömszabályozásra lenne szükséged? Ilyen lehetőségeid vannak!

Körömszabályozásra lenne szükséged? Ilyen lehetőségeid vannak!

Egy benőtt köröm negatívan hathat a mindennapi tevékenységeinkre, hiszen kellemetlen és emellett fájdalmas is.

Erősítsük az immunrendszerünket lábfürdővel

Erősítsük az immunrendszerünket házi módszerekkel

A hideg és meleg váltakozása felturbózza a szervezet védelmi rendszerét.

Mandulával a cukorbetegség ellen?

Mandulával a cukorbetegség ellen?

Nem csak finomak, egészségesek is a sokak által ropogtatott magvak.