Allergia

A szakértők figyelmeztetnek: a pollenallergiákat még mindig sokan lazán veszik. Ha nem kezelik, további súlyosabb tünetek merülhetnek fel.
Allergia - ha nem vesszük komolyan, nagyobb bajunk is lehet belőle

Tüsszögési rohamok, orrfolyás, szemviszketés, fáradtság, koncentrációs problémák. Az allergiások megszenvedik évről-évre ezeket a tipikus szénanátha-tüneteket. A szezon a korán virágzó mogyoró- és égerfákkal kezdődik, majd a nyír követi ezeket.

"Számos kutatási adat utal arra, hogy a szénanátha mind az életminőséget, mind a munkahelyi produktivitást is befolyásolja" - mondja egy szakértő. Egyre többeket érint a pollenallergia, évről-évre egyre többen betegszenek meg.

A szakemberek megalapozott diagnózisa szerint a klímaváltozás az oka ennek. Az emelkedő hőmérséklet miatt a pollenszemek gyakran nagyobb mennyiségben termelődnek és korábban szabadulnak el. A tanulmányok azt is kimutatták, hogy az allergének hatása fokozódik, például a CO2-szennyezés növelésével. Az allergiás szezon is hosszabbra nyúlik az utóbbi időben a klímaváltozás miatt. Ez főképp a lágyszárú növényekre és a füvekre vonatkozik. Az olyan erősen allergén növények is átterjedtek ránk, mint az ürömlevelű parlagfű, amely korábban a déli régiókban volt otthon.

Nem mindenkinek van szénanátha, akinek orra folyik. Fontos egy szakember által megalapozott diagnózis, amely nemcsak a klasszikus Prick-teszt elvégzését jelenti. Az specifikus allergiai szakrendelésen történnek meg a megfelelő vizsgálatok. A háziorvoshoz vagy akár csak a gyógyszertárba járás nem elég, a természetgyógyászat és a szenvedés csak elvesztegetett idő.

„Sok érintett túl könnyedén veszi a szénanáthát” figyelmeztetnek a szakemberek.

„Pedig nagy a valószínűsége, hogy egy kezeletlen szénanátha az évek során az allergiára való hajlamot sokszorosítani képes." Eleinte azt tapasztalják a betegek, hogy néhány hétig légúti problémáik vannak, majd elfelejtik a egész történetet" – mondja az allergológus. "Ámde a betegség folyamatosan visszatér, és egyre nagyobb gondot okoz." További allergének jelennek meg és úgynevezett keresztallergia is felléphet.

"Ha a szénanáthát nem kezelik, a felső légutak gyulladása átterjedhet az alsó légutakra is" - teszi hozzá az allergológus. "A gyulladás fokának változásáról beszélünk." Röviden: az asztma kockázata megnő, de ha a beteg megfelelő terápiában részesül, a konkrét betegség megelőzhető.

Szakértők szerint a virágpor elkerülése egyszerűen nem lehetséges - kivéve talán a sivatagban. Az orvos azonban azt javasolja az allergiás betegeknek, hogy pollenszezonban minden este mossanak hajat, ne a hálószobában tárolják a nappal hordott ruhát, hogy csökkentsék az ottani pollenek számát. Azt is tanácsolja az érintetteknek, hogy a terápia részeként rendszeresen végezzenek orrmosást.

Jelenleg mindenütt azt olvashatjuk, hogy városban lakó érintettek inkább reggelente, a vidéken élők pedig inkább este szellőztessenek, hogy a lehető legkevesebb virágpor kerüljön a lakótérbe. Ezzel tudományos szempontból nem tudok egyetérteni-

Hogy hol mikor legmagasabb a pollenkoncentráció, az a várostól, a helyi növényzettől, az egyes pollentípusoktól és az időjárástól is függ. Általános tanácsot nem tudunk adni. A kutató szerint a magánházba költözés vagy lakásba való egyszerű kivonulás nem megoldás. "Tanulmányok azt mutatják, hogy mindenhol nagyon magas a pollenterhelés.

Esőzéskor a beltéri pollenkoncentráció néha magasabb, mint a szabadban. Az a kijelentés, hogy a pollenterhelés kint eső után általában alacsonyabb az ökológus szerint nem helytálló. Heves esőzés és zivatarok idején a pollenek bejuthatnak és allergének szabadulhatnak fel.

Ahelyett, hogy csak a gyógyszertárba járna, kérjen egyéni kezelést

Szénanátha esetén az allergiás reakció gyulladást okoz az orrban vagy a hörgőkben. "Ezek a pollenszezonban kezdődnek és addig tartanak, amíg újra esik vagy havazik" - magyarázza a szakértő. "A gyulladás megfékezéséhez nagyon jó gyógyszerek állnak rendelkezésre, mint a modern antihisztaminok, szteroidos készítmények, hörgőtágítók vagy akár az immunterápia is segíthet" - mondja az allergológus. Immunterápia esetén az allergéneket minden hónapban nagy adagokban injektálják - legalább hároméves időtartam alatt, vagy naponta tablettákként vagy cseppek formájában kerülnek a nyelv alá - így a test az idő múlásával már nem látja őket veszélyként.

A szénanátha akut kezelésére az évek során különféle antihisztaminokat fejlesztettek ki. Olyan gyógyszerek, amelyek blokkolják a hisztamin hírvivő anyagot, és így megakadályozzák a szem viszketését és hasonlókat. Ezek általában vény nélkül kaphatók szemcseppek, orrspray-k vagy tabletták formájában.

Az allergológusok egyéni tanácsokkal szolgálhatnak, és hatékonyabb, alacsony mellékhatású készítményeket írhatnak fel - hangsúlyozza az allergológus. További előny, hogy a gyógyszert az egészségbiztosítás fedezné, és a költségeket már nem önnek kell viselnie.

„Azt, hogy pontosan kiket ér utol a szénanátha, nem lehet biztosan megmondani. Az biztos, hogy a genetikai hajlam fontos szerepet játszik itt is. A dízelautók kipufogógázainak, a dohányzásnak és a passzív dohányzásnak a negatív hatását tudományosan már kimutatták” - mondják az orvosok. Egyúttal azt is tanácsolja a szülőknek, hogy hagyják gyermekeiket a koszban játszani, és ne legyen steril a környezetük a szénanátha kockázatának minimalizálása érdekében. Az éghajlatváltozás mellett a tudósok ezt a szénanáthás betegek sokszorozódásának újabb tényezőjeként emlegetik. „Feltételezzük, hogy az immunrendszert kevésbé stimulálja a túlzott higiénia. Az immunrendszer ekkor kissé „unatkozik”, ezért keres valami mást, amivel küzdhet”. A szénanátha esetén ez a virágpor, más allergia esetén a macskák szőre, az atkák vagy bizonyos ételek, amelyek normál esetben valójában ártalmatlan környezeti anyagok.

Galambos Dániel

Kapcsolódó cikkek

Mandulával a cukorbetegség ellen?

Mandulával a cukorbetegség ellen?

Nem csak finomak, egészségesek is a sokak által ropogtatott magvak.

Allergia - ha nem vesszük komolyan, nagyobb bajunk is lehet belőle

Allergia

A szakértők figyelmeztetnek: a pollenallergiákat még mindig sokan lazán veszik. Ha nem kezelik, további súlyosabb tünetek merülhetnek fel.

Erősítsük az immunrendszerünket lábfürdővel

Erősítsük az immunrendszerünket házi módszerekkel

A hideg és meleg váltakozása felturbózza a szervezet védelmi rendszerét.